Rondom de kerkdienst

Elke zondag is er een ochtenddienst en een avonddienst.

De ochtenddienst begint om 9.30 en de avonddienst om 18.30. De diensten zijn of in de Petruskerk of in de Maranathakerk. Bekijk in de agenda waar de diensten zijn of luister de diensten online mee via YouTube.

Ga direct naar:

Voor de dienst begint

De kerk is een halfuur voor de dienst begint open. Bij de deur staat iemand om je welkom te heten, meestal is dat een ouderling uit de kerkenraad. De ouderling heet je welkom en geeft je een briefje met daarop de liturgie. Op de tafels liggen ook liturgieën klaar. Hierop staat hoe de dienst verloopt, wat we gaan lezen en gaan zingen. Er zijn geen vaste plekken, je kunt gaan zitten waar je wilt. Achterin de kerk liggen Bijbels en psalmboekjes klaar die je kunt gebruiken.

De kerkdienst zelf

Om 9.30 of om 18.30 begint de dienst en komen de kerkenraad en de voorganger binnen. Elke kerkdienst heeft een vaste volgorde. Alle onderdelen hebben historische, Bijbelse wortels. Een kerkdienst duurt totaal ruim een uur.

Een aantal vaste onderdelen:

 • We worden stil. Zo maken we ruimte in ons hoofd voor de ontmoeting met God en met elkaar. We proberen de dingen die ons bezighouden los te laten.
 • We zingen met elkaar God de lof toe. We zingen onder begeleiding van het orgel of de piano. Naast de psalmen zingen we liederen uit Weerklank, Op Toonhoogte en het Liedboek voor de Kerken
 • We lezen uit de Bijbel. We lezen uit De Herziene Statenvertaling.
 • Tijdens de preek legt de dominee het gelezen stuk uit de Bijbel uit.
 • Na de preek danken en bidden we tot God. We danken voor alles wat we gekregen hebben, maar bidden ook om zijn kracht en hulp. Mensen kunnen bid- en dankpunten via de mail aanleveren voor het gebed. Of ze kunnen ze opschrijven in het voorbedeboek, dat op de tafel achter in de kerk ligt.
 • We geven onze gaven. Elke dienst wordt er geld ingezameld voor een goed doel. Het is niet verplicht om iets te geven. Tijdens de dienst vertelt de dominee waar we geld voor inzamelen. Je kunt gebruikmaken van collectebonnen. Op deze manier zijn de giften aftrekbaar van de belasting.
 • Voordat we de kerk weer uitgaan, ontvangen we Gods zegen voor de nieuwe week.

Crèche voor de kinderen

De crèche is op dit moment iets anders georganiseerd dan gebruikelijk. Lees de meest recente informatie over de kinderoppas en corona.

Tijdens de ochtenddienst is er oppas voor kinderen tot ongeveer 7 jaar. Er zijn drie verschillende leeftijdsgroepen. Voor elke groep zijn er een aantal aandachtspunten, lees die hieronder.

Voor diensten in de Maranathakerk is de crèche in een zaaltje van de kerk zelf. De crèche van de Petruskerk is in een zaal van Plein 7. Je komt bij de zaal via het stalen hek, rechts van de ingang van Plein 7. Tijdens de kerkdienst zorgen vrijwilligers uit de gemeente voor de kinderen.

Crèche voor kinderen van 0 t/m 2,5 jaar.

In de zaaltjes is veel aanwezig: speelgoed, boekjes, een box, een kinderstoel, een aankleedkussen en een wipper.

Wil je de volgende dingen zelf meenemen?

 • Een tas met een naam van je kind erop
 • Luiers + billendoekjes
 • Als het vertrouwd voelt voor je kind: een speentje en/of een knuffel
 • Iets om te drinken en te eten
 • Als er bijzonderheden of allergieën zijn: laat de oppas dat weten. En schrijf het ook op een briefje in de tas.

Hoewel we graag voor alle kinderen zorgen, blijkt het in de praktijk lastig om baby’s de fles of hapjes te geven tijdens het oppasuurtje. Wil je proberen hier rekening mee te houden?

Crèche voor kinderen van 2,5 t/m 4 jaar

Er is voldoende speelgoed en ook voor drinken en een koekje wordt gezorgd.

Wil je de volgende dingen zelf meegeven?

 • Luiers + billendoekjes als je kind niet zindelijk is
 • Is je kind (net) zindelijk? Geef dat even door, dan letten we er extra op. Misschien wil je voor de zekerheid een extra broekje meegeven, mocht er een ongelukje gebeuren.
 • Als er bijzonderheden of allergieën zijn: laat de oppas dat weten. En schrijf het ook op een briefje in de tas.

Crèche voor kinderen vanaf 4 jaar

Tijdens de ochtenddienst is er ook oppas voor kinderen vanaf 4 jaar. Je kunt je kind ook halverwege de dienst naar de crèche brengen: tijdens het laatste lied voor de preek.

Je hoeft niks mee te geven: er is voldoende speelgoed en ook voor drinken en een koekje wordt gezorgd.

Contact met de oppascommissie

Breng je je kind of kinderen naar de crèche? Dan is het fijn als jij en/of je partner ook zelf een keer komt oppassen! Meld je aan via Janna Marie Bas-Hoogendam. Of heb je vragen of opmerkingen aan de commissie? Stel ze gerust aan Janna Marie. De contactgegevens staan onder Mijn Kerk.

De Schatgraver

Voor kinderen van de basisschool is er tijdens de ochtenddienst een Schatgraver die ze kunnen maken. De Schatgraver is een A4-tje met raadseltjes en vragen over de preek. Je krijgt hem voor de dienst en hij is ook te downloaden bij de betreffende dienst.