Zorg & Hulp

In de kerk delen we verdrietige en blije momenten met elkaar. We proberen er te zijn voor de ander.

Lees over de manieren waarop we hulp bieden:

Wil je juist hulp bieden? Bekijk wat je allemaal kunt doen in de kerk.

 

Gebed

Als gemeente bidden we voor elkaar. In het persoonlijke gebed, maar ook als gemeente tijdens de zondagse voorbede. We bidden dan voor mensen die ziek zijn of andere zorgen hebben. Ook danken we voor al het goede dat God ons geeft: voor de mooie momenten en gebeurtenissen.

Gemeenteleden kunnen gebedspunten aanleveren voor de voorbede. Dat kan bijvoorbeeld door een mailtje aan de scriba of door je gebedspunten op te schrijven in het voorbedeboek dat bij de ingang van de kerkgebouwen ligt.

 

Praktische hulp

Soms is het fijn als iemand even bijspringt en helpt met praktische dingen. Bijvoorbeeld door boodschappen te doen, klusjes in huis op te pakken, op de kinderen te passen, je ergens heen te brengen of door af en toe een belletje te doen. In de gemeente zijn altijd mensen die kunnen en willen helpen.

Zoek je praktische hulp? Neem dan contact op met de commissie Tot Hand en Voet (Centrum-Oost) of met de Buurtbakens (Noord+West). Iemand van de commissie probeert dan een vrijwilliger aan je te koppelen die je kan helpen.

Tot hand en voet (Centrum-Oost)

De Buurtbakens (Noord+West)

Coördinatoren:

  • Anneke Smit (06-50452154)
  • Johanna Schilling (0348-411341)
  • Arie Beukers (06-44464370)

Steunpunten rondom buurtbakens in de verschillende kernen:

Harmelen

Kamerik

Linschoten

Zegveld

Kees en Ria Verduijn

Janny Benschop

Janneke de Heer

Martha de Gier

06-13928583

06-37417516 

0348-431007

0348-691525

De steunpunten zijn extra aanspreekpunten. Zij kunnen zelf wel hand- en spandiensten verrichten, maar ook doorverwijzen. Voor pastorale aangelegenheden kunnen zij zich tot de buurtbakens wenden. Die kijken dan welk contact er het best gelegd kan worden.

 

Financiële hulp

Bij geldzorgen is de diaconie een aanspreekpunt. De diaconie bestaat uit zo’n 25 diakenen van beide wijken.

Als je je vraag stuurt, pakt een van de diakenen je vraag op en zoekt hij contact met je. De diaken luistert en geeft advies, bijvoorbeeld over welke instanties je verder kunnen helpen. De diaconie heeft contacten met onder andere de Gemeente Woerden, Schuldhulpmaatje, de Voedselbank en Stichting Leergeld Woerden.

De diakenen gaan vertrouwelijk met je verhaal om. Alle kerkenraadsleden hebben beloofd om vertrouwelijk om te gaan met de informatie die ze krijgen.

Kerk in de Buurtwinkel

In het pand van de Meerpaal (Havenstraat 6) verkopen we tweedehands kleding voor een lage prijs. We richten ons op kwaliteitskleding voor volwassenen en kinderen.

Kleding inleveren kan van dinsdag tot en met zaterdag van 12.00 tot 16.00 en woensdagmorgen vanaf 9.00.

 

Bezoekje van wijkdames

Je krijgt als lid regelmatig een bezoekje van een wijkdame of -heer. Dit zijn mensen die samen met de sectie-ouderling (C-O) zorg dragen voor de gemeenteleden in de wijk. Er zijn vaste momenten waarop je een bezoek krijgt: een welkomstbezoekje als je nieuw bent in de gemeente, rondom de feestdagen en bij een geboorte of overlijden.

Natuurlijk kun je ook zelf contact opnemen.

  • Coördinator van de wijkdames Centrum-Oost: Hannie van Maanen (0348-417393)
  • Coördinator van de wijkdames Noord-West: Anna van Bijlevelt (0348-415274)
 

Een gesprek met de ouderling of dominee

Neem gerust contact op met een ouderling of een van de predikanten als je behoefte hebt aan een gesprek of pastorale zorg.
Je kunt hiervoor het best contact opnemen met de pastoraal coördinatoren. Zij zorgen ervoor dat je vraag opgepakt wordt en er iemand contact met je opneemt.

Pastoraal coördinator Centrum-Oost: Kees van der Paauw

Direct contact opnemen met de sectie-ouderling (C-O) kan ook. De gegevens van de sectie-ouderlingen kun je bekijken onder Mijn Kerk als je bent ingelogd.

Buurtbakens (pastoraal coördinatoren) Noord+West

  • Anneke Smit (06-50452154)
  • Johanna Schilling (0348-411341)
  • Arie Beukers (06-44464370)

Naast de bovengenoemde personen zijn er ook steunpunten in de verschillende geografische kernen.

 

Inloophuis ‘t Centrum

Ben je op zoek naar gezelligheid en ontmoeting? Bezoek Inloophuis ’t Centrum eens. ‘t Centrum is een initiatief van de diaconie en staat middenin Woerden: aan de Hoge Woerd 3a. Tientallen vrijwilligers helpen met het bereiden van maaltijden, doen bardienst of helpen met tal van andere klussen om het zo gezellig mogelijk te maken voor iedereen.

t Centrum is een plek voor iedereen. Gratis internet, altijd gezellig en altijd wat gezonds en lekkers. De één noemt het een buurthuis de ander het gezelligste restaurant van Woerden. Je kunt bijvoorbeeld doordeweeks samen eten in ’t Centrum. Op dinsdag t/m vrijdag is er lunch op woensdag, donderdag en vrijdag kun je er ook een warme maaltijd eten. Meld je vooraf aan via 0348-434053.

Op de eerste zaterdag van de maand is er een speciale activiteit. Bekijk op de website van ‘t Centrum wat er op de agenda staat.

De Meerpaal

De Meerpaal is een veilige plek voor als je begeleiding, ondersteuning of onderdak zoekt. Iedereen is welkom, wat je achtergrond, huidskleur of godsdienst ook is.

De Meerpaal bestaat sinds 1981 en de opvang is in de loop van de jaren gegroeid naar een samenwerkingsverband tussen stichting de Meerpaal, de gemeente Woerden (Woerden Wijzer) en het Leger des Heils. Er zijn 15 kamers en bedden beschikbaar. 

Vanuit de Hervormde Gemeente Woerden is de diaconie betrokken bij De Meerpaal.

Meer weten?

 

Hospice de Mantelmeeuw

Het hospice biedt aandacht, liefde en hulp aan mensen in de laatste periode van hun leven. Het is mogelijk om in de laatste fase van het leven in het hospice te verblijven. Ook biedt de Mantelmeeuw vrijwillige zorg en ondersteuning thuis of in een verpleeghuis.

Meer informatie?

 

Op vakantie naar Nieuw Hydepark, ‘Roosevelthuis’ in Doorn

Gaat u mee op vakantie naar Doorn? Sinds 2016 heeft het Roosevelthuis een nieuw onderkomen: ‘Nieuw Hydepark’. Omdat de naam Roosevelthuis zo’n begrip is, wordt ook nog vaak deze naam gebruikt.

Voor wie is de vakantieweek bedoeld?

Mensen die niet meer zelfstandig met vakantie kunnen of gaan, veelal zijn het ouderen die meegaan.

Hoe ziet de vakantieweek eruit?

Als gast wordt u verzorgd en vermaakt, en vooral verwend door een groot aantal vrijwilligers. Naast de vaste activiteiten zijn er ook uitjes, wandelingen en avondprogramma’s.

Naast de hand en spandiensten (bijv. banden van rolstoelen oppompen ?…) geven de vrijwilligers ook echte zorg zoals hulp bij wassen en aankleden. Voor vakkundige hulp gaan er ook gediplomeerde verpleegkundigen mee.

De pastor zorgt voor de dagopening en -sluiting, de kerkdienst op zondag en het avondmaal op donderdag. Ook voor een goed gesprek gedurende de vakantieweek kunt u bij hem of haar terecht.

Praktische informatie of aanmelden

  • De vakantieweken zijn soms in het voorjaar (mei), maar ook wel in het najaar (oktober).
  • Er zijn kosten verbonden aan deze vakantieweek.
  • De vakantie wordt georganiseerd door ‘Stichting Diaconale Vakanties Groene Hart’.  Er gaat elk jaar één groep op vakantie vanuit het Groene Hart. Totaal kunnen er ongeveer 45 mensen mee uit Bodegraven, Boskoop, Gouda, Waddinxveen en Woerden.
  • Vanuit Woerden kunnen er ongeveer 14 personen mee.

Contactgegevens

  • Meer weten of aanmelden als gast of vrijwilliger? Neem contact op met de coördinator van de vakantieweek voor Woerden: Rineke van Heeringen-Gorter, 06-51692725.