Nacht Zonder Dak: Terugblik

Het verslag

Vrijdag 25 september op zaterdag 26 september hebben 20 tieners in de tuinen van de Petruskerk een heuse krottenwijk gebouwd (ja, in de regen!) en daar overnacht. Met deze actie hebben ze 2293 euro opgehaald voor een straatjongeren project van Tear. Door dit geld kunnen ongeveer 30 meisjes in Oeganda van straat en uit de prostitutie worden geholpen. Deze meiden krijgen toegang tot traumatherapie, danslessen, theaterlessen en een opleiding tot kapper. Kortom, deze actie van 20 jongeren die zich lieten sponsoren geeft 30 meiden een kans op een totaal andere toekomst!

De Woerdense jongeren keken ook dichterbij huis om zich heen. Waar zou je in de binnenstad van Woerden gaan slapen als je geen huis hebt? Een plekje beschut tegen regen en wind is niet makkelijk te vinden. Moet je dan maar ‘inbreken’ in de poffertjeskraam van het Westdampark? Aankloppen bij een van de kerken? Of in een leegstaand winkelpand? Al met al kwamen we tot de conclusie dat op straat slapen in ieder geval geen goede optie is.

Bij inloophuis Het Centrum vertelde John Tamerus over de 40 slaapplekken die er in Woerden zijn voor mensen die om wat voor reden dan ook, tijdelijk (of soms wat minder tijdelijk) een dak boven hun hoofd nodig hebben. De reden kan een alcohol of drugsverslaving zijn, maar ook een scheiding en verlies van werk en inkomen. Het is de bedoeling dat de mensen die gebruik maken van deze opvang, begeleid worden naar werk en een woning, maar dat valt niet altijd mee. Een ex-dakloze vertelt ons deze avond over zijn indrukwekkende verhaal en zijn dromen voor de toekomst.

In deze Nacht Zonder Dak deden de tieners niet alleen iets voor anderen, ze kregen er ook iets voor terug: een ervaring en een herinnering die ze niet snel zullen vergeten.

Nadat we de nacht gelukkig toch nog droog hebben kunnen doorbrengen in de krotten is het tijd voor een lekker ontbijt. Na het nodige opruimwerk keren de tieners moe maar voldaan weer terug naar huis.

Zie ook: