Geven aan de kerk (o.a. collectes)

Als kerk verzorgen we kerkdiensten en activiteiten, bieden we zorg en hulp en laten we mensen kennismaken met het geloof in Jezus Christus.
Voor dit werk is uiteraard geld nodig. Daarom brengen we enkele manieren om geld te geven onder de aandacht. De financiële gegevens staan onderaan deze pagina.

Enkele manieren om geld te geven aan de kerk:

Collectes

Je kunt op een aantal andere manieren collectegeld aan de kerk geven.

 • Via onderstaande QR-code die ook getoond wordt in de online uitzendingen (opent online betaalomgeving met actuele collectedoelen of Hervormd Woerden app als je deze geïnstalleerd hebt).
 • Via de Hervormd Woerden app onder ‘Geven‘.
 • Via deze link (opent net als de QR-code een online betaalomgeving met actuele collectedoelen of Hervormd Woerden app als je deze geïnstalleerd hebt).
 • Geld overmaken via internetbankieren. Het rekeningnummer van het Hervormde Gemeente Woerden (kerkbeheer): NL77RABO0373733267 en diaconie NL09RABO0373739826. Vermeld indien van toepassing het collectedoel erbij.
 • Ook kun je collectebonnen of geld in een enveloppe bezorgen bij een van de kerkgebouwen.

Voor de mensen die bij de diensten aanwezig zijn: je kunt je bijdrage bij de uitgang in de schaal, doos of bussen doen.

Collectebonnen kun je bestellen via het bestelformulier. Je kunt het ingevulde formulier mailen naar . Ook mag het formulier in de collectezak. De collectebonnen worden binnen een week bij je thuis bezorgd.

Geldbedrag overmaken (gewone gift)

Een gift overmaken kan op het bankrekeningnummer van de Hervormde Gemeente te Woerden. Mogelijk is de gift aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Dat hangt af van de hoogte van al je giften van dat jaar en van je jaarinkomen. Bij de Belastingdienst heet op deze manier geld geven een ‘Gewone gift’.

Meer informatie?

 • Lees over gewone giften op de website van de Belastingdienst
 • Neem contact op met de kerkrentmeesters via

Vijf jaar elk jaar een geldbedrag overmaken (periodieke gift)

Het is ook mogelijk om vast te leggen dat er vijf jaar lang jaarlijks een bedrag naar de kerk overgemaakt wordt. Deze optie is belastingtechnisch aantrekkelijk omdat de gift áltijd aftrekbaar is van de inkomstenbelasting. Ongeacht hoeveel geld je geeft en wat je inkomen is. Bij de Belastingdienst heet deze manier van geld geven een ‘Periodieke gift’.

Meer informatie?

• Lees over periodieke giften op de website van de Belastingdienst

• Neem contact op met de kerkrentmeesters via

Geld nalaten na het overlijden (legaat of erfstelling)

U kunt in uw testament laten opnemen dat er na het overlijden een geldbedrag naar de kerk gaat. Dit kan via een erfstelling of legaat. Uw wensen worden vastgelegd in een testament door de notaris.

Legaat

Bij een legaat laat u een vast bedrag of een bepaald goed, bijvoorbeeld een schilderij of juweel, aan de kerk na.

Erfstelling

Bij een erfstelling benoemt u de kerk tot (mede)erfgenaam. De kerk kan erfgenaam zijn naast kinderen of andere familieleden, of enig erfgenaam wanneer u bijvoorbeeld geen kinderen heeft. U geeft aan welk percentage elk van de erfgenamen, waaronder de kerk, ontvangt.

De notaris stelt het testament op

Voor een testament gaat u naar een notaris. U mag zelf een notaris kiezen. ln een oriënterend gesprek bespreekt u uw wensen en vragen. De notaris formuleert uw wensen in een concepttestament. ls het testament akkoord, dan ondertekent u het beiden, waarna het rechtsgeldig is. U kunt een testament op elk moment weer wijzigen. Ook wanneer u een bestaand testament heeft en de kerk alsnog wilt opnemen.

Geld geven aan een bepaald doel

Het is vaak ook mogelijk om geld te geven aan een bepaald doel binnen de kerk. Denk bijvoorbeeld aan het onderhoud van het orgel, het missionaire werk of een ander doel. Contact met de kerkrentmeesters

De kerkrentmeesters kunnen meer informatie geven over nalaten of geven aan de kerk. Neem gerust contact met ons op, dan neemt een van de kerkrentmeesters zo snel mogelijk contact met u op.

 • Contactpersoon: Hein de Vries, penningmeester
 • E-mail:

Financiële gegevens Hervormde Gemeente Woerden

Bankrekeningnummers

 • NL77 RABO 037 373 326 7
 • tnv Hervormde Gemeente te Woerden inzake kerkbeheer
 • NL09 RABO 037 373 982 6
 • tnv Hervormde Gemeente te Woerden inzake diaconie

Vaak zijn de giften aan de kerk aftrekbaar van de inkomstenbelasting. De Hervormde Gemeente Woerden is een ANBI.

Fiscale nummers voor inkomstenbelasting (aftrek) (RSIN)
• Kerkbeheer: 603 113 4
• Diaconie: 824 108 723