Zorg en hulp

Als gemeente voelen we ons geroepen om om te zien naar onze naaste dichtbij en ver weg. Dat doen gemeenteleden op eigen initiatief, maar ook georganiseerd.

Extra tijdens de coronamaatregelen

Wij willen helpen vraag en aanbod van hulp bij elkaar te brengen. Geef via onderstaande buttons aan wat voor jou van toepassing is.

Gesprek en gebed

We zijn aangesloten bij het landelijke hulpnetwerk #nietalleen, het Woerdense platform woerdenvoorelkaar.nl en de andere Woerdense kerken.

Sinds begin april 2020 hebben de voorgangers van Woerden een speciale luisterlijn voor inwoners uit Woerden geopend. Van maandag tot en met vrijdag van 12.00 tot 18.00 uur zijn zij via telefoonnummer 0348-215 030 bereikbaar. Ook is de telefoonlijn aangesloten bij het lokale platform“Woerdenvoorelkaar.nl” en het landelijke hulpnetwerk “nietalleen.nl”.

De telefoonlijn is bedoeld voor iedereen die tijdens de
Coronacrisis graag zijn verhaal wil delen, met (levens)vragen zit, om aanspraak verlegen zit of eens iemand van een kerk zou willen spreken. Je hoeft geen lid van een kerk te zijn om van deze service gebruik te kunnen maken. Bijna alle voorgangers van Woerden doen aan dit initiatief mee. Volgens een rooster op basis van hun beschikbaarheid bezetten ze de telefoonlijn tijdens de Corona-maatregelen.

Luisterlijn Het Oor

De luisterlijn is vernoemd naar het inloopspreekuur “Het Oor”, waar normaal gesproken elke donderdag een voorganger uit een Woerdense kerk in buurtcentrum De Plint aanwezig is. Maar omdat De Plint gesloten is, gaat hun service dus nu telefonisch door. In principe is de lijn beschikbaar totdat De Plint weer opengaat. Maar mocht de lijn voorzien in een behoefte, dan overwegen ze ook daarna ermee door te gaan, aldus de initiatiefnemende voorgangers. 

Alle gegevens op een rij:

Luisterlijn “Het Oor” is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag, van 12.00 – 18.00 uur op het nummer 0348-215 030

In de gemeente is een aantal gebedsgroepen. Gebedsgroepen bestaan uit gemeenteleden die gezamenlijk tot God bidden over allerlei onderwerpen die met onze gemeente en gemeenteleden te maken hebben. Wil je deelnemen aan zo’n gebedsgroep of heb je gebedspunten? Laat het weten aan een van de predikanten.

Contact

Wil je praten over levens- of geloofsvragen? Of ga je door een moeilijke tijd vanwege ziekte, werkloosheid of relatieproblemen? Dan wil je wijkouderling er graag voor je zijn. Je kunt hem of haar zelf aanspreken, je contactpersoon op de hoogte brengen of een mail sturen naar de coördinator van het pastoraat.

Contact

Omzien naar elkaar

Contactpersonen, ouderlingen en predikanten onderhouden allemaal in (een deel van) deze wijken contact met gemeenteleden.De contactpersoon komt regelmatig aan de deur om dingen te bezorgen. Vraag hem of haar gerust een keer binnen voor een kopje koffie of thee. Dan leren jullie elkaar beter kennen en vertel je misschien makkelijk als er iets feestelijks speelt of als het niet zo goed gaat.

Financiële hulp

Van Atie de Koning ontvingen we een enthousiast verslag over Gods Huis van Genade dat wij als gemeente ondersteunen.

‘O, er is zo’n fantastisch familiekerstfeest geweest in Gods Huis van Genade, de plek waar in Rusland ex-gevangenen, daklozen en gekwetste mensen worden opgevangen. Nikolaj nodigde kinderen uit. Met hun vader of moeder die in Gods Huis van Genade “gelogeerd” hadden en weer zelfstandig kunnen wonen. Zo, dat hoefde hij niet twee keer te vragen. Het werd heel druk. Het feest begon buiten met een wedstrijd “sleetje rijden de heuvel af”. Wie het verste kwam werd de winnaar.

Daarna ging het feest verder in het warme en feestelijk versierde huis. Natuurlijk was er gebed, werd er gezongen en werd er gesmuld aan een feestelijk gedekte tafel met lekkere hapjes en vruchtensappen. Elk gezin verraste Nikolaj door hem een mooie eigen kaars te geven. Ik vond dit feest van Nikolaj zo goed bedacht. De kinderen konden nu zelf zien waar papa of mama geweest waren. Ook konden ze beleven dat ze niet de enigen zijn, wiens papa of mama gevangen heeft gezeten!

Toen ik laatst aan Nikolaj vroeg wat hij nog meer op zijn verlanglijstje had staan, naast de zo nodige bedrijfsauto, vertelde hij dat hij nog een groentekas wilde bouwen. Ook zou hij graag de boomgaard verder te vullen met appel -en perenbomen. Snap ik, dit zijn zo de bron van vitamines. Er staat al een kas op het terrein. Victor, een van de gasten in het Huis, heeft alle geduld om elke uitloper van tomaten, komkommers en courgettes voorzichtig op te binden. Nikolaj is er elk jaar weer van onder de indruk. Reismaatje Lenie en ik hebben hem ook bezig gezien. Dit is duidelijk Victors talent!

Al ruim tien jaar helpt de Stichting HAELLA Nikolaj financieel. Ook dit jaar mochten we een aanvraag indienen. We hebben nu geld gevraagd voor dit project. HALLELU-JAHWE! Binnen twee weken is het geld beschikbaar gekomen. Ik heb Haella’s goedkeuring meteen aan Nikolaj geschreven. Hij liet meteen weten hoe blij hij is.

Er is in de dertig jaar dat ik voor Rusland bezig ben, heel wat veranderd. Er gaan nu geen brieven en pakjes meer op de post naar Rusland. Destijds konden na de val van het IJzeren Gordijn Bijbels naar Rusland gestuurd worden. Onze zoon Eelke en ik genoten van de ritjes naar Gouda om daar zijn auto te vullen met Russische Bijbels, kinderbijbels, gekregen/gekocht bij Friedensstimme. De portokosten waren jaarlijks net zo hoog als de kosten voor een reis naar Rusland. Nu heeft Rusland een eigen Bijbelorganisatie GIDEON in Sint Petersburg. Nikolaj is er de onderdirecteur. Het Nieuwe Testament mag van president Poetin vrij uitgedeeld worden. Een WONDER!

Haha, Nikolaj “strooit” dus nu overal de nieuwe testamenten uit.

Ik heb genoeg geschreven. Bij deze bid ik iedereen een wonderlijk gezond 2021 toe in deze vreemde tijd. Gelukkig komt Bruidegom JEZUS gauw Zijn Bruid – de Kerk ophalen. Dat lees ik in 1 Thessalonicenzen 4:15-18. Ja, Paulus, dit troost mij zeker! Ik zie ernaar uit en ik ben er klaar voor. Maranatha, Jezus, kom!

Verbonden in de liefde van Yeshua, de Messias.

Atie de Koning – Bos’

Meer weten? Kijk op www.rusland-groep.nl

Van de Diaconie en de werkgroep Tienden-de-Luxe Velen van ons hebben te maken met beperkingen door de corona-maatregelen. Veel geplande vakanties zullen niet door kunnen gaan of aangepast moeten worden. Toch zal de behoefte om op vakantie te gaan sterk zijn, gewoon om er even UIT te zijn, UIT de dagelijkse sleur.

In het vorige kerkblad vroeg de diaconie uw aandacht voor gezinnen en alleenstaanden met onvoldoende middelen. We gunnen ook hen een vakantie, maar door financiële problemen kunnen zij er niet op Uit. Voor deze doelgroep kunt U het verschil maken.

Nu U misschien bezig bent met de voorbereidingen voor Uw vakantie wil de diaconie vragen een gedeelte van Uw vakantiebudget in te ruimen voor deze gezinnen en alleenstaanden. 

De eerste giften zijn inmiddels ontvangen, hartelijk dank daarvoor. Een aantal vakanties kan hiermee gefinancierd worden, maar het aantal is nu nog zeer beperkt. Daarom vragen wij U om alsnog een gift over te maken naar het Tienden-de-Luxe project; De U van UIT. Uw gift kunt u overmaken naar NL65 RABO 0373 707 584 van de Diaconie Geref. Kerk Woerden onder vermelding van “Vakantiegift U van Uit”. 

Het zou fantastisch zijn wanneer veel mensen er ook een keertje “Uit” kunnen. Mogen wij op U rekenen? Alvast hartelijk dank!

Samengevat

Deel met de minderbedeelden door een gift over te maken.

  • rekeningnummer NL65 RABO 0373 707 584
  • t.n.v. diaconie Geref. Kerk Woerden
  • onder vermelding van “Vakantiegift U van Uit”

 

We voelen het als onze opdracht om ook onze medemens ver weg te helpen. Dit doen we door het ondersteunen van zending en werelddiaconaat (ZWO) projecten. Projecten die we ondersteunen zijn o.a.:

Contact

scriba diaconie


Als het even niet goed gaat, kunnen de diakenen iets voor u betekenen met een luisterend oor en advies. Wij hebben contacten bij diverse instellingen, zoals de Gemeente, de Voedselbank, maatschappelijk werk en Stichting Leergeld Woerden. Wij willen je de weg wijzen en eventueel begeleiden naar deze instellingen.

Indien nodig kunnen wij ook (tijdelijk) praktische of financiële hulp bieden.

We snappen dat contact opnemen niet eenvoudig is. Hopelijk helpt het als je weet dat we met ieder contact heel vertrouwelijk omgaan.

Contact

scriba diaconie