Wij deden mee aan de Opschoondag

Voor het derde jaar op rij deed vanuit de Kruiskerk een enthousiaste groep opruimers mee aan de Landelijke Opschoondag op zaterdag 20 maart. Voorgaande jaren werd de actie alleen rondom de Kruiskerk georganiseerd, dit jaar ook rondom Het Baken en de Opstandingskerk. Ook vanuit deze kerken zetten gemeenteleden (en andere enthousiaste Woerdenaren) zich in om hun eigen leefomgeving schoon te maken.
De actie sloot mooi aan bij het thema in deze 40dagen-tijd voor Pasen: ‘de verschillende werken van barmhartigheid’. Het 8e werk is de barmhartigheid voor ons gemeenschappelijk huis. Oftewel: zorgen voor de aarde opdat zij doorgegeven kan worden aan de kinderen van onze kinderen.

‘Ik kreeg zelfs een opmerking dat ik een held was!’

Opschoon-ommetje in eigen wijk

Het opschonen vond in aangepaste vorm plaats. De deelnemers kregen in de week voor de Opschoondag thuis materiaal aangeleverd (zoals hesjes, grijpers en handschoenen) en maakten in hun eigen wijk een opschoon-ommetje. Zo zijn verschillende buurten in Woerden en Zegveld weer afvalvrijere schoonheden en deden de deelnemers, op gepaste afstand, toch iets samen. Het ingezamelde afval werd op 20 maart ingeleverd bij de kerken. Daar was voor iedereen een passend bedankje, gesponsord door Jumbo Bijlsma en De Truffel.

‘Je bent een held!’

De reacties van de deelnemers waren erg enthousiast en positief. Jong en oud vonden het leuk om hun eigen buurt op te schonen en meerdere mensen zijn ‘zwerfvuilambassadeur’ van de gemeente Woerden geworden. Ook vanuit de omgeving werd positief gereageerd. ‘Sommige mensen toeteren en steken hun duimen op vanuit hun auto of lopen langs en zeggen dat je goed bezig bent’, vertelt één van de deelnemers. ‘Ik kreeg zelfs een opmerking dat ik een held was! Eigenlijk is het maar een kleine moeite en het geeft veel voldoening om te zien wat je verzamelt met een uurtje prikken’.