Update dec 2021: Ruslandproject

Een verslag van Atie de Koning Nikolaj is weer THUIS. Heftige maanden liggen er achter hem. Hij ging door onderzoeken, operaties en chemokuren. Hij heet nu medisch schoon. Hij hield vol, dat hij zijn blaas niet bij voorbaat al wilde laten verwijderen. Voor de medische zorg is maanden geleden al een gouden gift gegeven via HAELLA. Met Sergei, de kok van Gods Huis van Genade ging hij naar een kuuroord aan de Zwarte Zee. Allebei even bijkomen. Sergei is er al ruim 10 jaar kok in het Huis. Hij was nog nooit in zijn leven op vakantie geweest. Zon, zand en zee. Ze genoten volop. Helaas was het water van de Zwarte Zee al te koud om te zwemmen. Ik raadde hen aan drie weken te blijven. Maar de heimwee naar Huis won het. Nikolaj is Nikolaj!

Oleg is nu Nikolajs rechter- en linkerhand geworden. Een Kanjer. Hij houdt ook van orde en reinheid. Hij groeit uit tot een leidinggevende in “Gods Huis van Genade”. 

Meer bewoners

Er zijn in de winter altijd meer bewoners dan in de zomer. Het is nu te koud om op een bankje in het park of in een bushokje te slapen. Nikolaj is gelukkig met elke nieuwe gast. Hij was zelf een afgedankt kind, een straatboefje, een gevangene, zonder moeder en met een dronken vader.

Maar elke nieuwe gast gaat eerst door een pittig verhoor. Daarna meldt Nikolaj zijn gast bij de politie. Dat loopt vaak uit op het regelen en betalen van een nieuw paspoort. Dat kost 55 euro per persoon. De politie weet, dat Nikolaj elke nieuweling bij hen meldt, dus er zijn geen politie-invallen meer. 

Veel gasten horen hier voor het eerst over de eeuwige redding door JEZUS. In het meer op het terrein hebben al velen hun oude leven begraven, in de doop door onderdompeling. Ze begonnen met Jezus aan een nieuw leven. Altijd weer een groots feest, waarbij iedereen welkom is. Ik weet zeker, dat ze in Gods Huis van Genade meer lof- en dankliederen zingen dan praten! Want wat heb je te vertellen na 10 – 20 – 30 – 40 jaren op straat of in de gevangenis geleefd te hebben. Er zijn een keyboard, enkele gitaren, een drum en een groot beeldscherm voor 1001 Bijbelliederen en verhalen.

Er wonen nu 18 gasten in Gods Huis van Genade. Voor minstens 4-5 nieuwe gasten moest er plaats bij gemaakt worden. Nikolaj is Nikolaj. Hij is het oude huis van de overleden kluizenaar op  het terrein aan het opknappen, zodat daar zeker nog 4 tot 6  mensen kunnen wonen. Nikolaj Geniet van bouwen en Geneest van bezig zijn.

Genoeg geschreven over deze bijzondere Rus, die ik 25 jaar geleden leerde kennen in Kamp 7 in Rusland. Hij vroeg toen om een Russische groot-letter-Bijbel. Graag stuurde ik die aan hem op. We begonnen te corresponderen en we hielden niet meer op met schrijven en appen. Halleluja, dank voor het leger van bidders voor Nikolaj en dit werk in Rusland. Dankzij hen is de woestijn gaan bloeien in Rusland. Aan GOD alle eer!

Meer weten

www.rusland-groep.nl
SDIW  – Stichting Diaconale Initiatieven Woerden.

NL 37 RABO 0373713908, t.n.v. Rusland-project.