Kinderhuis Anna Home Choibalsan Mongolië

Samen steunen we vanuit de diaconie Anna Home Choibalsan in Mongolie. Aart Sliedrecht, van de stichting All for Children, doet verslag.

25 kinderen in één groot huis. 25 kinderen vormen misschien wel het grootste gezin van Mongolië. 25 kinderen groeien samen op en helpen elkaar daarbij.

Vroeger zijn zij aan hun lot overgelaten. Sommige kinderen leefden op straat en onder de grond bij de buizen van de stadsverwarming. Het kan erg koud zijn in Choibalsan tot wel minus 40 graden Celsius in de winter. Andere kinderen hadden nog wel ouders, maar die konden vanwegearmoede en alcoholgebruik niet voor hen zorgen. Al ruim 15 jaar wonen ze bij elkaar en zijn ze veilig en warm. Er zijn mensen die voor hen zorgen en van hen houden. Die hen helpen met hun huiswerk. Ze gaan alle 25 naar school.

Opnieuw begonnen

Het kinderhuis Anna Home waar ze nu wonen is in 2019 volledig opnieuw gebouwd. Het oude huis brandde in mei 2019 volledig af. Gelukkig zijn er geen ongelukken gebeurd. Ze slapen met zijn vieren op een kamer. Ze hebben douches, wc’s en waterleiding. De 25 kinderen, ieder met een moeilijk verleden, leven er in harmonie met elkaar.

Ze hebben wel eten en kleren nodig. Ze moeten schoolgeld betalen. De ‘teachers/moeders’ krijgen een salaris. Het water en de verwarming zijn niet gratis. Kortom, elk jaar besteden we ongeveer € 1.400 per kind aan het ‘leven’. Nederlandse donateurs  leveren een belangrijke bijdrage in de exploitatie van Anna Home. Ook vanuit het land zelf komen er gelukkig steeds meer bijdragen. Vooral in de vorm van ‘giften in natura’ . Toch is het ieder jaar weer een kunst de touwtjes aan elkaar te knopen. Gelukkig geeft onze diaconie daar een bijdrage aan.

Meer weten of steunen

Het is een prachthuis! Kijk ook maar op www.allforchildren.info.
Steunen: Kijk op allforchildren.info/how-can-i-help/ voor de verschillende mogelijkheden.