Doe je ook mee aan de Landelijke Opschoondag 19 september?

Jaarlijks wordt op de 3e zaterdag in maart de Landelijke Opschoondag georganiseerd. In 2019 hebben we met een enthousiaste groep opruimers vanuit de Kruiskerk deelgenomen aan dit evenement. Dit jaar kon de Opschoondag door de coronacrisis helaas niet doorgaan. Daarom is de Landelijke Opschoondag verplaatst naar zaterdag 19 september 2020. Die dag is het ook World Cleanup Day, een initiatief van de Plastic Soup Foundation. Wereldwijd komen die dag mensen uit 180 landen in actie voor een gedeeld doel: een zwerfafvalvrije omgeving. De Missionaire Commissie heeft het plan opgevat om met een groep gemeenteleden vanuit de Kruiskerk mee te doen aan deze wereldwijde opschoonactie. Dit is niet alleen goed voor het milieu en de directe omgeving van de kerk, het biedt ook een mooie kans om elkaar als gemeente op een alternatieve manier te leren kennen. 

Wat gaat er gebeuren?

Deelnemers aan de actie gaan ’s morgens in tweetallen of in groepjes (en evt. met enthousiaste familie, buren, vrienden, vriendinnen etc…) samen de wijk in om de omgeving van de kerk schoon te maken. Ook is het mogelijk om met een groep naar Zegveld te gaan en daar een paar straten op te schonen. Wil je zelf vanuit huis meedoen in je eigen straat of buurt, dan kan dat ook. Je kunt dit aangeven bij de organisatie en dan kunnen we kijken wat de mogelijkheden zijn om dat met anderen te doen.

Planning

Zaterdagmorgen 19 september kunnen deelnemers tussen 9.00 en 9.30 uur hun materialen (zoals prikkers, hesjes, handschoenen en afvalzakken) ophalen in de Kruiskerk. Rond 9.30 uur is er, onder het genot van een kop koffie, thee of een glas limonade, een gezamenlijke start, waarna de groepen rond 9.45 uur vertrekken naar de diverse schoonmaaklocaties. Tussen 11.45 en 12.15 uur verzamelen we weer in de Kruiskerk, waar ook de zakken met zwerfvuil en materiaal kunnen worden ingeleverd.
Om 12.15 uur sluiten we de activiteit af met een inventarisatie van de opbrengst en het maken van een groepsfoto. Bovendien staat er voor iedereen koffie, thee, limonade, wat lekkers en een passend bedankje klaar!

Veiligheidsadviezen om corona-proof op te ruimen

Natuurlijk willen we de Opschoondag veilig organiseren. Daarom willen we iedereen vragen zich tijdens de actie ook aan de onderstaande veiligheidsadviezen te houden:

  • Doe niet mee als je koorts of andere griepverschijnselen hebt.
  • Raap je afval met mensen buiten je huishouden? Houd dan 1,5 meter afstand van elkaar.
  • Gooi handschoenen na gebruik in de afvalbak. Belangrijk: gooi wegwerphandschoenen niet bij het plastic afval, maar bij het restafval.
  • Vind je zwerfafval dat je niet vertrouwt? Laat het liggen.
  • Deel geen handschoenen, grijper of drinkfles. 
  • Was je handen met water en zeep gedurende 20 seconden voor en na de opruimactie.
  • Schud tijdens de actie geen handen en raak je gezicht niet aan.
  • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi ze direct na gebruik weg in een afvalbak of in je afvalzak.
  • Hoest of nies in je elleboog.

Aanmelden of meer info?

Wil je meedoen aan de opschoonactie of wil je meer informatie? Stuur dan een e-mail naar Linda van Amerongen, of bel 06-25124026. Aanmelden kan tot een week van tevoren, tot en met zondag 13 september 2020. Vermeld bij aanmelding je naam en telefoonnummer, het aantal deelnemende opruimers en eventueel je voorkeur voor locatie.