Vamos

Vamos: Wat zou je doen met een half miljoen

Dat is zo ongeveer de vraag waar de diaconie voor kwam te staan toen Mevrouw Oskam was overleden, en in haar testament bleek te staan dat zij dit bedrag naliet aan de diaconie van de Gereformeerde Kerk te Woerden, met de opdracht “het verkregene te besteden voor de straatkinderen in Zuid-Amerika”. Een verantwoordelijke en ook fascinerende opdracht: Zo concreet, maar ook zo weinig gedetailleerd. Wat heeft deze dame hiermee bedoeld?

In 2018 laatste euro’s uitgegeven

Bijna 6 jaar hebben we dankzij de nalatenschap van mevrouw Oskam straatkinderen in Zuid-Amerika kunnen helpen. In 2018 zijn de laatste projecten gesteund.

Naast besteding van de gelden op een goede manier was het ook het doel van Vamos om de gemeente actief te betrekken bij het werk wat voor straatkinderen wordt gedaan. Niet alleen om verantwoording af te leggen, maar ook om zo te laten zien hoe we lichtpuntjes kunnen creëren in het moeizame leven van straatkinderen en om geïnspireerd te worden door mensen en verhalen uit het veld.

Verslag van de bestedingen

De diaconie had er natuurlijk voor kunnen kiezen om het geld ineens door te sluizen naar een organisatie die datzelfde doel nastreeft, maar dat leek toch niet helemaal de bedoeling; het geld werd ten slotte expliciet aan de diaconie toevertrouwd, en niet rechtstreeks aan zo’n organisatie. Daarom is in 2012 de commissie Vamos Woerden opgericht. Vamos is Spaans voor: Laten we gaan!

De bedoeling is natuurlijk allereerst om te zorgen dat het geld zo goed mogelijk ten goede komt aan de straatkinderen in Zuid-Amerika. Maar: Doneer je teveel tegelijk aan een bepaald project, dan breng je zo’n organisatie er mee in verlegenheid en zelfs in de problemen, en wordt er mogelijk iets groots opgebouwd wat vervolgens niet volgehouden kan worden. Doneer je aan een aantal organisaties in het algemeen, dan bestaat de kans dat het geld “verdwijnt” op de lopende rekening, en kun je achteraf weinig concreets aanwijzen wat er met het geld bereikt is. Ga je af op de wervingsacties van verschillende organisaties, dan kom je al gauw terecht in de categorie van mediagenieke projecten die het goed doen bij het grote publiek, maar niet per se het nuttigst zijn.

Kortom, er zijn veel overwegingen te maken bij het besteden van zo’n bedrag, en dat is precies waar Vamos mee begonnen is. Er is besloten om het bedrag gespreid over een periode van vijf-zeven jaar te besteden aan projecten die zo goed mogelijk voldoen aan de gestelde criteria. In het kort komen die neer op: specifiek voor straatkinderen, blijvende verbetering, meetbaar, kortlopende steun, missionair, effectief. De precieze formulering vindt u hier.

Met de gestelde criteria is vervolgens een enorme lijst aan projecten en organisaties beoordeeld. Dit heeft geleid tot een aantal projecten die in 2014 gesteund zijn en een aantal organisaties waarmee contacten onderhouden worden omdat we verwachten dat daar geregeld nieuwe projecten georganiseerd kunnen worden die voor sponsoring in aanmerking komen. Behalve grotere projecten steunt Vamos ook kleine, particuliere initiatieven. Enkele keren per jaar komt de Vamos commissie bijeen om nieuwe voorstellen te bespreken.


Doelen

De VAMOS commissie steunt jaarlijks een aantal concrete projecten. De steun bestaat voornamelijk uit financiële steun. Maar wanneer we mogelijkheden zien waar we als gemeente ook op een andere manier kunnen aansluiten bij een dergelijk project (bijvoorbeeld door contacten te leggen, of door tieners die met World Servants op stap willen), dan zullen we dat niet nalaten.

De meeste van de ondersteunde projecten horen thuis bij een lijst organisaties die geregeld nieuwe projecten op touw zetten en waarmee we contact onderhouden.

Veel van deze organisaties hebben doorlopend financiële steun nodig, naast de projecten waaraan vanuit Vamos wordt bijgedragen. We kunnen ze allemaal van harte aanbevelen.

Woord en Daad verbindt vanuit Bijbels perspectief mensen over de hele wereld in hun strijd tegen armoede. Woord en Daad ondersteunt samen met haar partner Word and Deed uit Canada projecten in Colombia.

Enkele van de projecten die zijn gesteund door Vamos:

Corporación Dios es Amor in Bogota/Cartagena (Colombia)

Corporación Dios es Amor beheert scholen in de hoofdstad Bogota en in de noordelijke havenstad
Cartagena voor 2.500-3000 kinderen uit arme gezinnen en dit biedt hen mogelijkheden op een
betere toekomst. De meeste van deze kinderen worden gesteund via adoptieprogramma’s.
De kinderen en jongeren die aan dit project deelnemen groeien op in de sloppenwijken van Bogota
en Cartagena. De kinderen leven in armoede, hebben geen toekomstperspectieven, gaan op straat
zwerven en neigen zich aan te sluiten bij bendes en in de criminaliteit terecht te komen. Dit project
heeft voornamelijk een preventief karakter: het wil deze jongeren van de straat houden.

Mensen met een Missie is een katholiek missionaire ontwikkelingsorganisatie. In Colombia ondersteunt Mensen met een Missie een netwerk van organisaties die zich vanuit een gelovige inspiratie inzetten voor sociale gerechtigheid. Asociación Codo a Codo, opgericht door zuster Norma Inés, die binnen het partnernetwerk in Colombia rond het thema “Geloof in Bevrijding” een actieve rol speelt, maakt hier deel van uit. Geïnspireerd door hun geloof richt het zeer toegewijde vrijwilligersteam van Codo a Codo zich op het verbeteren van de levenssituatie van de bewoners van de sloppenwijk.

Projecten die zijn gesteund door Vamos:

Codo a Codo

De kinderen en jongeren die aan dit project deelnemen groeien op in de sloppenwijk Altos de la
Florida, Soacha. Het zijn veelal kinderen van voor conflict gevluchte families. De kinderen leven in
armoede, hebben geen toekomstperspectieven, gaan op straat zwerven en neigen zich aan te sluiten
bij bendes en in de criminaliteit terecht te komen. Dit project heeft voornamelijk een preventief
karakter: het wil deze jongeren van de straat houden. Door middel van het maken van muziek komt
de organisatie in contact met straatkinderen, geeft het de kinderen een ander zelfbeeld en helpt ze
om uit het straatleven te blijven.

Stichting Shailoh is opgericht door familie Bosch, die is uitgezonden door
Jeugd met een Opdracht en werkt in Peru samen met een Colombiaans echtpaar en een vijfde medewerker. In Lima werken ze met bewoners van de sloppenwijken en in afstemming met diegenen die de dienst uitmaken in de betreffende wijken. Het werk groeit. Naast diverse projecten voor jongere kinderen, zijn er projecten voor de jeugd en voor moeders. Hiernaast is er ook een cacao project dat moet bijdragen aan zelfvoorzienendheid en werkgelegenheid. Dit laatste project is gefinancierd door lokale zakenmensen. Uit de activiteiten blijkt een goede interactie van het team met de omgeving en een bloei van activiteiten in de betrekkelijk korte tijd dat zij werkzaam zijn (sinds 2011).

Projecten die zijn gesteund door Vamos:

Tiener- en jeugdwerk van Brazos Abiertos in Lima, Peru

Dit project betreft de opzet van een preventiecentrum voor tieners. Het is mooi om te zien dat in dit project de bijdrage van Vamos een verschil heeft gemaakt.

Puzzelstukje

Dit project betreft de aanschaf van een stuk grond dat tot nu toe in bruikleen was.

Geen berichten gevonden.

Vamos Werkgroep