Dankbaar op de fiets…

Een gastvrouw. Vol verwachting sprong ik vanmorgen op mijn fiets. Ik mag gastvrouw zijn tijdens de open kerk. ‘Zouden er vandaag mensen komen?’ ging het door mijn hoofd. Het wisselt erg per ochtend. 

Bij het buitenzetten van het welkomstbord, spreek ik al het eerste gemeentelid. Ze is op weg naar de Albert Heijn. En nee, daarna langskomen met haar boodschappen, is niet zo’n goed idee. Daarom wisselen we gewoon op de stoep even uit hoe het gaat en we wensen elkaar een mooie dag.

Het is stil in de kerk. Buiten hoor ik auto’s rijden en vogels fluiten. Binnen steek ik de Paaskaars aan en het eerste lichtje op de grote schaal. Ik blijf er even naar kijken… en word stil.

Samen met de andere gastvrouw zoek ik even later muziek uit. Al snel komt er iemand binnen. Een vertrouwde bezoeker. Hij loopt naar zijn vertrouwde plekje, zet zijn pet af en geniet van het moment om even in de kerk te zijn. Terwijl hij daar zit, wandelt de tweede bezoeker binnen. Ze steekt een kaars aan en gaat ook rustig zitten. Wij kletsen als gastvrouwen rustig door onder de galerij. De eerste bezoeker vertrekt, bedankt ons dat de kerk weer open was en spreekt de hoop uit er volgende week weer te zijn. De tweede bezoeker staat ook op en komt bij ons zitten. Op een nog altijd niet natuurlijke afstand zitten we van elkaar en voeren een gesprek van hart tot hart. Bijzonder. Bijzonder kostbaar. Terwijl wij praten loopt er weer iemand binnen. Ze vraagt of ze moet betalen om verder te mogen komen. Wij zeggen dat dat niet hoeft. Ze steekt een kaars aan, gaat even zitten en vertrekt weer. We wensen haar een mooie dag.

Vlak voor twaalven stapt er nog een gemeentelid binnen. Hij zag op zijn wandelrondje de deuren open staan en loopt spontaan even binnen. Om 12 uur doven we de kaarsen en zetten we het welkomstbord weer binnen.

Dankbaar fiets ik even later naar huis. Fijn om er zo als kerk te mogen zijn voor de ander. En ondertussen… fluiten de vogels.

Noot van de redactie: De Opstandingskerk is iedere dinsdagmorgen van 10.00 – 12.00 uur open en vrijdagavond van 19.00 – 21.00 uur open voor een moment van gebed, stilte, een stille rondgang of een kort gesprek. Iedereen is welkom!