Blog: druk, druk, druk

Openingsartikel kerkblad 21 oktober 2022 Laatst vroeg iemand aan mij: Michel, ben je meer een Maria of een Marta? Anders gezegd: ben je net als Marta iemand die altijd maar druk is, of meer als Maria die aan de voeten van Jezus gaat zitten? Eerlijk gezegd vond ik dat een confronterende vraag. Want ik herken me eerder in Marta: druk, druk, druk. Als iemand mij vraagt hoe het gaat, is het eerste wat ik zeg: druk. Zelfs als het rustiger in mijn agenda is, kan ik me druk voelen.

Hoe is dat voor jou? In onze tijd lijkt het wel alsof ‘druk zijn’ synoniem is voor dat het goed met je gaat. Alsof je in het leven niet rustig mag zijn. Want dan is er toch iets mis. Het lijkt wel alsof we altijd maar meer moeten. En dat komt ook tot uiting in onze prestatiemaatschappij. De prestatiedruk neemt alsmaar toe. Meer en meer jongeren ervaren dat zo. Maar niet alleen jongeren hebben daar last van. Volgens mij is presteren steeds belangrijker in onze maatschappij. Je moet je in je werk onderscheiden van an- dere mensen. En al die druk en prestatie heeft een keerzijde. Niet voor niets bleek onlangs uit onderzoek dat het gebruik van antidepressiva dit jaar flink is toegenomen. Bij mannen is dat 11% en bij jonge vrouwen zelfs bijna 20%. Dat werd deels veroorzaakt door de lockdowns begin van het jaar (met een gebrek aan sociale contacten tot gevolg). Maar er spelen ook andere argumenten een rol: het vinden van een betaalbare woonruimte, de oplopende inflatie, energiearmoede, enzovoort.

Er is maar één ding noodzakelijk

Laten we nog even inzoomen op Maria en Marta. Je kunt het verhaal lezen in Lucas 10:38-42. Ik vind het een bijzonder verhaal. Meer nog dan in onze tijd stond gastvrijheid centraal. Ik denk dat de eerste lezers zich daarom de vraag van Marta goed konden voorstellen. Maar zoals vaker doet Jezus hier aan een knap staaltje omdenken. Hij zegt: ‘Marta, Marta, je bent zo bezorgd en je maakt je druk over zoveel dingen. Er is maar één ding noodzakelijk. Maria heeft het juiste gekozen, en dat zal haar niet worden ontnomen.’

Jezus heeft hier geen wijzend vingertje naar Marta alsof ze alles fout doet. Maar Hij heeft een liefdevolle bemoediging. Juist als je druk bent, kan je iets leren van wat Maria doet. Kijk niet eerst naar wat de ander doet, maar juist eerst naar jezelf. En misschien kom je dan wel tot de ontdekking dat je even moet stoppen met de drukte en een moment van rust moet nemen. Durft u, durf jij je door Jezus te laten uitdagen? En zo ja: hoe ziet ‘bij Jezus zitten en luisteren naar zijn woorden’ er voor jou uit?

Maria, Marta

Kortom, de vraag is: lijk je op Maria of Marta? En: wat heb je nodig? Moet je meer op Maria lijken als je een Marta bent? Of is de combinatie juist perfect: hard werken, je best doen, maar tegelijkertijd ook ruimte nemen om te ontspannen. Om tot rust te komen. Om tijd te nemen voor God en je geloof. Want volgens mij is het de balans waar het om gaat. Ik geloof dat we gemaakt zijn om ons in te zetten voor de ander en de wereld waarin we leven. En ik geloof dat we door Jezus worden uitgedaagd om dat vanuit rust te doen. Vanuit een basis die we alleen bij Hem kunnen vinden.

Maria, Marta… Ik besluit om na het schrijven van dit stuk even tot rust te komen. Luisteren naar een muziekje dat mij inspireert. Ik zet Multicolor van Son Mieux op. Dat lied geeft mij hoop. Want geloven is alsof je je ogen open doet en een nieuwe kleurrijke wereld ontdekt. Wist je trouwens dat we afgelopen keer bij Twintigers Woerden ook met elkaar deelden welke liederen ons inspireren? Zoek het gerust op via Spotify: twintigerswoerden.nl/spotify. Doe jij mee?

Michel Koekkoek