Bericht vanuit Bolivia

Na een jaar actie voeren met een groep van 14 jongeren uit Woerden was het eindelijk zo ver: We  gingen naar Bolivia in de zomer van 2016 om daar extra klaslokalen te bouwen bij een school voor gehandicapte kinderen.

In dit verhaaltje een kort verslag.

Mede dankzij Vamos hebben we het geld bij elkaar gekregen om te kunnen gaan en daar hadden we ook heel veel zin in! In Bolivia gingen we naar het plaatsje El Torno, we verbleven op het terrein casa del anciano waar we onze dagen doorbrachten. We werden enthousiast ontvangen door de burgemeester en veel toeschouwers, we konden de opening van de bouw aankondigen en ook daadwerkelijk beginnen met bouwen. Verschillende taken werden uitgedeeld, bijvoorbeeld cement maken, metselen, zand of bakstenen sjouwen, ijzervlechten, enz. en iedereen kon aan het werk. Onze ochtendpauze op de bouwplaats viel gelijk met de pauze van het schooltje, waardoor de pauze meteen gezellig werd.
Tussen de bouwdagen door hadden we verschillende cultuuruitjes en deden we kinderwerk. Tijdens het kinderwerk vertelden we een Bijbelverhaal via de tolk en door het uit te beelden. De kinderen waren super enthousiast en ondanks dat ze verschillende handicaps hadden, konden ze veel meer dan dat we in eerste instantie hadden gedacht. Na het Bijbelverhaal hadden we een knutselwerkje wat de kinderen ook harstikke leuk vonden om te maken. Na een ochtend kinderwerk keerden we dan weer terug naar de bouw. Als cultuur uitstapjes probeerde we zo veel mogelijk van de omgeving te zien, zoals een bus tour en een weekend naar het toeristische dorp Samaipata.
Elke dag maakten onze kokkinnen goed en lekker eten klaar, waardoor er amper zieken waren. In het avondprogramma konden we elkaar goed leren kennen en wat hadden wij een leuke groep!
Iedereen kon goed met elkaar opschieten en er was altijd wel iemand in voor een spelletje, die werden dan ook nog al vaak gespeeld. Na een lastig afscheid van de bevolking in Bolivia werden we met open armen weer in Nederland ontvangen.
Het afscheid van de bevolking en van de groep was voor sommigen even lastig, maar gelukkig bezitten we nu veel mooie herinneringen en een hele gave ervaring. En daar moet ik ook u voor bedanken, misschien heeft u kruidnoten gekocht op de koeienmarkt, hebben wij uw kerstpost rondgebracht of heeft u ons op een andere manier gesteund. Bedankt daarvoor!