Bericht uit winters Rusland

Rusland ligt onder een dik pak sneeuw. Het land rust uit. Straks kan er bij Gods Huis van Genade een tweede kas gebouwd worden voor groente en fruit, ook kunnen de aardappels en de uien weer de grond in, wordt de moestuin ingezaaid en kunnen de fruitbomen worden geplant. In Gods Huis van Genade zal niemand zich vervelen.
Ook niet in de winter. Juist in deze periode wordt Nikolaj van alle kanten benaderd voor opvangplaatsen voor vrijgekomen gevangenen en daklozen. Bij hem is altijd wel plek. Desnoods slaapt hij zelf op een bank in de woonkamer. Toch beseft hij meer en meer dat hij ’s nachts echt moet slapen en uitrusten. Na 25 jaar vogelvrij te zijn geweest in de gevangenis, is het slaapcentrum in zijn hersenen verstoord. Uit medisch onderzoek is dat gebleken. Nu heeft hij een eigen bed in zijn kantoor.

Naast nieuwe tijdelijke bewoners komt er ook veel bezoek in het Huis. Voorgangers uit omliggende plaatsen komen uit vriendschap, voor gesprekken en om Bijbelstudie te geven. Dat is echt GOUD. Iedereen die komt, kan genieten van een feestelijke maaltijd. Sergei is vanaf de start de kok in het Huis. Het is een kleine tengere man die met hartklachten uit de gevangenis kwam. Een geslaagde hartoperatie deed hem LEVEN. Hij doet nu de inkopen, gebruikt de ingemaakte groenten en paddenstoelen uit de kelder, maakt dagelijks de maaltijden klaar en zorgt voor feestelijk opgemaakte schalen. Want gastvrijheid is een groot talent van de Russen. Geen grotere eer dan een gast te kunnen ontvangen en een feestmaaltijd aan te bieden.

De auto van Nikolaj is op. Hij kreeg een gift om een andere auto te kunnen kopen. In mei, als de wegen weer goed te berijden zijn, vliegt hij met Joera en Pawjel naar Vladivostok, een afstand van 9000 kilometer. In Vladivostok is een goed aanbod van gebruikte en nieuwe auto’s, vaak uit Japan. Bovendien is er een enorm grote opslag van sloopauto’s. Voorheen reed Nikolaj in zijn eentje naar het verre oosten, liet daar zijn oude auto achter en reed 9000 km. in de nieuwe naar huis. Hij beseft nu wel, dat hij dat niet meer moet doen, want er zijn onderweg altijd autokapers op de kust. Nu kunnen de drie mannen afwisselend slapen en rijden. Nikolaj hoopt met een gift van onze kerk een carport te bouwen die de auto en de mini-tractor beschutting biedt.

In februari en maart kon Nikolaj in Moskou en op de Krim aan voorgangers en medewerkers van Gideon vertellen over zijn zorg voor gevangenen en over het uitdelen van Bijbels. Gideon is een Russische uitgeverij van Bijbels. Het blijft verbazend dat het Nieuwe Testament vrij op straat en in gevangenissen kan worden uitgedeeld. Iets wat overigens niet geldt voor de hele Bijbel. Nikolaj zet zich met hart en ziel in voor de verspreiding van Gods Woord.

Atie de Koning – Bos is nauw betrokken bij het Huis van Genade en schrijft ‘In Gods Huis van Genade is Covid-19 niet het gesprek van de dag. Ik krijg daar geen verhalen over binnen. Ik hoor wel verhalen over de wonderen die God doet in het leven van de mensen. Halleluja. Wat ben ik daar dankbaar voor.’