Anna Home in Mongolië

Als gemeente steunen we al geruime tijd het project ‘kinderhuis Anna Home’ in Choibalsan Mongolië. Aart Sliedrecht, ruim 10 jaar lid van het bestuur van de Stichting All for Children bezoekt regelmatig dit kinderhuis; afgelopen februari was Aart er -na drie jaar- weer. Hierbij een korte impressie.

‘Na drie jaar ben ik weer terug in Anna Home. Ik ontdek veel nieuwe gezichten. Bij aankomst staan de kinderen in twee rijen langs de muur in de gang en heten ons op een vrolijke, traditionele Mongoolse manier welkom. Er wacht ons een heerlijke lunch, bereid door de nieuwe kok Ullibayar. Hij woont al van jongs af aan in Anna Home en heeft zich opgewerkt tot volwaardige kok. De kinderen kunnen blij zijn met zo’n kok. Zijn vrouw Urantuya werkt als teacher in Anna Home. Ook zij woont er al jaren.

Intensief overleg

Gedurende de drie dagen dat ik in Anna Home ben, heb ik intensief overleg met Boldchaichan over de financiën, de organisatie van Anna Home en het programma rond het opnemen van nieuwe kinderen in het ‘gezin’. Er zijn wel wat zorgen!
De inflatie in Mongolië is erg hoog: de voedselprijzen zijn sterk gestegen: de prijs van het vlees is gestegen van 9000 Tugries naar 19.000 Tugries per kilo. De kledingprijzen zijn bijna verdubbeld. (Mongolië is vrijwel volledig afhankelijk van de invoer van producten uit China en Rusland!)
Hoewel de overheid voor 2022 besloot over te gaan tot een financiële compensatie voor de sterk gestegen voedselprijzen en Anna Home gedurende de laatste 4 maanden van 2022 compensatie kreeg (ongeveer € 3000,-), blijft deze steun voor dit jaar volledig uit. Dit heeft onder meer tot gevolg dat Boldchaichan niet aan 25 kinderen onderdak kan bieden, maar aan 21 kinderen. Ook vanuit Nederland dringen wij er bij de lokale overheid op aan dat financiële steun dringend noodzakelijk is.

Compliment van de overheid

Zoals altijd is een bezoek aan de kinderen een bijzondere ervaring. Ze zijn vrolijk en helpen elkaar op een geweldige wijze. De taken zijn keurig verdeeld: van koken, afwassen en opruimen tot de voorbereiding van de kleintjes op weg naar school. Vanuit de overheid kreeg Anna Home ook een compliment: Boldchaichan en zijn team kregen over 2022 van de inspectie een 8.5 voor het gevoerde beleid in Anna Home.

De zegen delen

Boldchaichan was in 2019 bij ons te gast. Hij woonde een kerkdienst in de Kruiskerk bij. Samen met met predikant Joost Schelling sprak hij toen de zegen uit. Hij vertelde opnieuw hoeveel dat toen met hem deed; als christen in een kerk ver weg de zegen uit spreken. Hij dankt de diaconie van Woerden voor de steun aan Anna Home, zeker in deze tijden.

Ik kijk weer terug op een boeiend en vruchtbaar bezoek aan onze vrienden en vriendinnen in Anna Home.

Dit project steunen

Wil je Anna Home steunen om ook in de toekomst de kinderen te helpen? Dat kan door voor hen te bidden en/of een financiële bijdrage over te maken naar Stichting All for Children, NL38RABO 0139868909, Amsterdam, Nederland.

Alvast heel erg bedank!