40dagenblog: Ken je mij?

De weken op weg naar Pasen worden de Veertigdagentijd genoemd (de tussenliggende zondagen tellen niet mee). In deze weken lezen we dit jaar in onze kerken hoofdzakelijk verhalen uit Exodus. Het zijn verhalen van bevrijding door de diepte heen. Aansluitend bij deze verhalen verschijnt er iedere week op zondagavond een blog ter overdenking. 

Ken je mij ?

Eén van de eerste dingen die je ontvangt in je leven, is je naam. Je kiest daar niet zelf voor, maar deze wordt jou gegeven. Gaandeweg in je leven mag je thuiskomen in je naam. Je wordt er mee aangesproken, geroepen en gekend. Soms kies je er voor om een andere naam aan te nemen omdat die beter bij jou past, bij wie jij bent.

Het geeft wel aan dat jouw naam zich verbindt met jou, met wie jij bent en wilt zijn.

Jouw naam is een verhaal

Als je alleen op een naam afgaat, dan weet je nog niet zoveel. Soms wordt op basis van een achternaam al het een en ander ingevuld door anderen. Het kan je bij voorbaat al een stempel meegeven, en dat is jammer, want het zet je meteen in een hokje dat jou helemaal niet hoeft te passen.

Jouw naam wordt ingekleurd door jouw eigen verhaal. Jij, uniek mens, met je eigen identiteit. Met je eigen mogelijkheden, talenten en uitdagingen. In en achter je naam is daarom zoveel meer te ontdekken over wie jij bent.

IK ZAL ER ZIJN

In het bijbelverhaal van Exodus 3 vertelt God aan Mozes zijn naam: Ik zal er zijn. Met deze naam geeft God een belofte mee. Hij kleurt zijn naam in met trouw die blijft hoe de weg ook gaat. Deze naam vertelt niet precies hoe God er zal zijn. Dat blijft een ontdekkingstocht, een lastige ook soms. Maar met deze naam nodigt God uit om het in vertrouwen te wagen. Ga maar op weg in je leven, IK ZAL ER ZIJN.

Ter overdenking

  1. Hoe vertrouwd is jouw naam voor jezelf en voor anderen? Weet jij je gekend, gezien, gevonden?
  2. Hoe ervaar jij God wel of niet in jouw leven? Waar en hoe is Hij voor jou te vinden?

Ds. Gertjan Robbemond