40dagenblog: je weg vinden

Google Maps

Wanneer ik op weg ga naar een afspraak, raadpleeg ik altijd eerst even Google Maps. Ik kan dan precies zien waar ik moet zijn en hoe ik moet reizen. Handig vind ik ook dat er meteen een indicatie van de reistijd bij gegeven wordt. Ik stel me daar ook wel op in maar blijf me ook altijd realiseren: de kaart is niet het landschap. De reis kan langer duren en anders gaan dan ik had gedacht. Wat of wie ik allemaal tegenkom onderweg laat zich niet plannen in een routekaartje.

Kruispunten

Op je weg door het leven heen kom je langs vele kruispunten. Steeds weer zijn er momenten en of gebeurtenissen die om een keuze vragen. Dit kan soms prachtig zijn als het om mooie en positieve zaken gaat. Plannen die goed uitkomen. Stappen die slagen. Geluk dat je toelacht. Een onverwachte ontmoeting waar je blij van wordt.
Lastiger wordt het als je met tegenslagen of verdriet te maken krijgt. Hoe vind je dan je weg en kom je tot keuzes die helpen? Dat valt niet mee. Het kan zelfs zwaar en moeizaam zijn.

Comfortzone

Van tijd tot tijd kun je ook voor uitdagingen komen te staan die je niet goed kunt overzien. Je staat dan voor de keuze: ga ik er mee aan de slag of niet? Het laatste is het makkelijkste denk ik. Maar hoe zou het zijn om uit je comfortzone te stappen en de uitdaging op te pakken, ook al weet je niet goed waar die je brengen zal? Durf je die sprong in het diepe te wagen, in het vertrouwen dat je je weg vast wel weer zult vinden?

Mozes

In de verhalen uit het bijbelboek Exodus komt Mozes voor de keuze te staan om in dienst van God een volk te gaan bevrijden uit Egypte. Hij werpt nog tegen dat hij dat allemaal niet kan, dat het niet bij hem zou passen. Maar God laat hem niet los. Sterker nog, God zal met hem mee gaan.
In dat vertrouwen op God waagt hij het om zijn weg te vinden, weg uit wat makkelijk leek. Hoe het zou gaan langs welke route, wist hij nog niet, maar hij durfde het aan met deze God ‘Ik zal er zijn’.

Ter overdenking

  1. Hoe ga jij om met keuzes in je leven? Wie of wat heb je nodig om goede keuzes te maken
  2. Hoe ga je om met uitdagingen in je leven, hoe vind je je weg hierin?
  3. Wat denk je bij deze stelling: God geeft mij vertrouwen om in mijn leven een goede weg te vinden.
          

Ds. Gertjan Robbemond