5 april – Muziekavond voor en door gemeenteleden

Op vrijdag 5 april bent u van harte welkom bij het ‘Concert door en voor gemeenteleden’ in de Opstandingskerk. Medewerking wordt verleend door Sanne van den Bosch (blokfluit), Peter Bastmeijer (saxofoon), Menno Hordijk (trompet), René van de Hoef, Marnix van der Ploeg, George Pluimakers, Erick Versloot, Hans van Vliet (orgel), Jan Westhoff (piano) en Arie Schüller (harmonium) en het Projectkoor onder leiding van Wiebe Tilstra. Het concert begint om 20.00 uur. De toegang is gratis, maar er is wel een collecte bij de uitgang. U bent van harte welkom!

Wiebe Tilstra: “Het Projectkoor is van de partij met een gevarieerd muziekaanbod voornamelijk van componisten uit Engeland, met een uitstapje naar Italië, over een periode van Barok tot heden.

Van Philip Le Bas (1958) zingt het koor een lofzang van Maria met een aangepaste tekst in vijf strofen. De laatste strofe is de doxologie. Het begint met een drie keer herhaald, in intensiteit toenemend ‘Magnificat’ dat eindigt in een majeur akkoord. De herhaling wordt opgebouwd met dissonanten. De strofen 1, 2 en 4 worden telkens voorafgegaan door hetzelfde muzikale thema. Het intro van strofe 3 is een omkering van het beginthema en bij strofe 5 is er sprake van een kleine variatie op het thema van het begin. Het eindigt met een driewerf ‘Amen’ op een stralend majeur akkoord.

Ook zingen we 2 liederen, een avondlied van Joseph Barnby (1838-1896) op een tekst van Thomas Kelly (1769-1855) en een lied van John Goss (1800-1880) op de melodie van NLB 103c. Strofe 2 is voor 4-stemmig koor. De andere strofen zijn afwisselend voor mannen, vrouwen en allen.

Uit Italië komt een motet van Alessandro Scarlatti (1660-1725) op de woorden van psalm 57: 1 en 4. In het eerste deel wordt in een langzaam tempo met lange muzikale lijnen, met hier en daar een kleine versiering, vers 4 gepresenteerd: miserere mei Deus. Voor het grootste deel is de muziek hier homofoon. Het tweede deel, vers 4, is fugatisch van opbouw. De stemmen zetten met een gelijkluidend muzikaal thema achter elkaar in. Ook is het tempo hier iets sneller. De tekst vraagt erom: uit de hemel zal hij hulp sturen en mij bevrijden. Deze laatste woorden krijgen extra nadruk omdat de componist de tekst ‘et liberavit me’ door de verschillende stemmen als het ware  achter elkaar aan laat buitelen.

Op muziek van Henry Aldrich (1647-1710) zingen we psalm 100; heerlijk Engelse muziek om te zingen.”
We vinden het fijn als u deze avond met ons mee wilt beleven.

Geef een reactie