De U van Uit

UIT dat moet eigenlijk voor iedereen gelden. Even UIT de dagelijkse tredmolen. Even wat meer aandacht voor elkaar. Even wat meer tijd voor de natuur, voor sport, voor dingen, die we leuk vinden. Even een stukje VRIJHEID, los zijn van de dagelijkse verplichtingen.

Voor de meesten van ons is dit UIT verbonden met de vakantie. We kijken daar soms al maanden naar uit. Sommigen beginnen in de winter al met het bedenken van een ontspannende en bevrijdende periode in de zomer.
Maar er is een groep, die niet toekomt aan dit UIT. Vaak heeft dit een financiële reden. Het water staat je aan de lippen. De “luxe” van een vakantie is een van de eerste dingen, die je dan schrapt.

De Raad van Kerken heeft een werkgroep, die deze personen opzoekt in de gemeente Woerden. We hebben dit jaar al 50 aanvragen ontvangen van personen, die in aanmerking komen voor een weekje vakantie in een stacaravan of een vakantiehuisje. Er zijn enkele grote gezinnen bij, waarvoor de accommodatie extra kostbaar is. Zonder ons kunnen zij hun vakantiewens niet verwerkelijken.

Een grote sponsor is na een aantal jaren terug getreden. Daarvoor in de plaats heeft zich wel een nieuwe sponsor gemeld, maar die compenseert het verschil niet helemaal.
Kortom: de werkgroep staat voor een flinke opgave om toch de vakantie voor die 50 gezinnen mogelijk te maken. En we willen niemand “in de kou” laten staan.

Als diaconie willen we een helpende hand bieden. We bemiddelen in vakantieweken voor mensen met een gezin als de middelen ontbreken om zelf een vakantie te bekostigen. Dat zijn weken in een stacaravan of vakantiehuisje op verschillende plaatsen in Nederland.

Tienden de Luxe

Voor deze doelgroepen kunt U het verschil maken tussen wel of geen vakantie. Nu U misschien bezig bent met de voorbereiding van Uw vakantie willen wij vragen op Uw vakantiebudget ook een bedrag in te ruimen voor hen. Dit binnen het kader van het Tienden- de-Luxe project, waarbij wij vragen een deel van het geld dat aan “luxe” besteed wordt te geven aan onze minder bedeelde. Met U begint voor hen hun Uit.

Voor deze doelgroep is deze periode vaak heel ongemakkelijk. Hoeveel gesprekken beginnen deze weken niet met de zin “En al met vakantie geweest?” Of: “Waar gaat de vakantie naar toe?” Als je dan behoort tot de groep die gedwongen thuis blijft, is die vraag steeds weer erg confronterend. Vooral bij gezinnen met kinderen leidt dit tot spanningen. Kinderen begrijpen vaak niet, waarom zij niet met vakantie kunnen gaan, zoals al hun vrienden en vriendinnen. En als de school weer begint, worden ze er weer mee geconfronteerd, want zij kunnen niet in de groep vertellen hoe fijn hun vakantie was. En dat terwijl deze mensen juist een vakantie zo nodig hebben om even bevrijd te zijn van de dagelijkse zorgen.

Vakantiegift

Uw gift hopen wij te mogen ontvangen op bankrekening NL95 FVLB 0227 0759 86 van de Diaconie onder vermelding van “vakantiegift”.
Bij voorbaat heel erg bedankt.

Diaconie en de werkgroep Tienden-de-Luxe

Geef een reactie