10 september Startzondag

Op 10 september beginnen we het nieuwe kerkelijke seizoen met een startdienst die tegelijk zal worden gehouden in Kruiskerk en Opstandingskerk. Hoewel er dus twee diensten zullen zijn, hebben we gekozen voor een gemeenschappelijk thema: Ga mee!

‘Ga mee, samen getuigen van geloof, hoop en liefde’ is het jaarthema van de Protestantse Kerk in Nederland voor 2023/2024. In beide kerken gaan we er op een eigen manier mee aan de slag.

In de Opstandingskerk

In de Opstandingskerk zal het gaan over verschillende manieren waarop je je geloof kunt uiten: bidden, zingen, ontmoeten, delen, leren en dienen. In het kader van het jaarthema is dan de vraag: Hoe ga jij / gaat u mee? Wat zou het mooi zijn als we op startzondag buiten bij het hek van de Opstandingskerk al welkom worden geheten met een feestelijke slinger.

Vooraf een feestelijke slinger maken

Zo’n kleurrijke versiering moet nog wel gemaakt worden. De bedoeling is dat we er allemaal, oud en jong, aan mee kunnen werken. Op de zondagen voorafgaand aan de startzondag zijn in de kerk gekleurde lapjes vilt te verkrijgen die thuis bewerkt mogen worden met andere stoffen, textielstiften, knopen, kralen, wol, (borduur)draad of andere materialen die tegen een regenbuitje bestand zijn. We willen de slinger in de toekomst vaker gaan gebruiken. Maak iets fraais, een mooi symbool, iets leuks, iets feestelijks of iets liefs. Kortom: iets positiefs. Op zondag 3 september kunnen de lapjes in Opstandingskerk worden ingeleverd. Mocht dat niet lukken, dan is afgeven van de kunstwerkjes ook nog mogelijk t/m donderdag 7 september bij de familie Boevée op de Wilhelminaweg 4d. Daar zijn desgewenst ook nog stukjes vilt te verkrijgen. We hopen dat we met elkaar een fraaie feestslinger kunnen creëren!

De startdag

We beginnen de ochtend met koffie, thee, limonade en lekkers in een verbouwde kerkzaal.
De band Joy zal ons meenemen in een korte Sing in. Het is de bedoeling dat we samen een aantal liederen zingen. Dit zingen gaat over in de viering die anders dan anders zal zijn. U en jij worden van harte uitgenodigd om mee te gaan in ontmoeten, delen, dienen, leren, bidden en zingen. Als centrale lezing zullen we luisteren naar Kolossenzen 3: 12 – 17.

Na de viering is er een aanbod van vijf workshops.

 1. Zingen met Bas Muilwijk en Hanneke Kazius
 2. Een glas in lood raam maken
 3. Gesprek over duurzaamheid
 4. Verder praten rond het jaarthema
 5. Verschillende spelletjes voor jong en oud Voor de kinderen zal er ook Kidsochtend zijn in het Arendsnest.

We sluiten af met een lunch. Als iedereen een gerecht meeneemt, dan kunnen we dit mooi met elkaar delen en zal er ongetwijfeld meer dan genoeg zijn.

In de Kruiskerk

In de Kruiskerk sluiten we aan bij de toelichting die de landelijke kerk bij haar jaarthema geeft. In haar visienota Van U is de toekomst schrijft de PKN dat ‘een impuls voor de vernieuwing van de kerk in Nederland weleens zou kunnen komen van de wereldkerk’. De visienota bedoelt dat ‘gewone’ kerkelijke gemeenten inspiratie kunnen opdoen bij medechristenen wereldwijd. ‘Ga mee!’ is een oproep om mee te doen met de Kerk van Christus die groter is dan onze plaatselijke situatie van krimp en vergrijzing.
Het bijzondere is, dat de wereldkerk zich tegenwoordig naast de deur bevindt. Op de kerkelijke kaart van midden Nederland staan gemeenten van christelijke immigranten uit Afrika, Azië en Zuid-Amerika, Nederlandse vestigingen van internationale evangelicale groepen en filialen van wereldwijde kerkverbanden die al jarenlang in Nederland aanwezig zijn, zoals de Rooms-katholieke, de Anglicaanse, de Lutherse, de Grieks-, Russisch-, Syrisch-, Oekraïens-orthodoxe kerken, de Evangelische Broedergemeente, het Leger des Heils en de Waalse kerk. Wie het christendom eens in een andere variant wil proberen, heeft een overvloed aan mogelijkheden.

Op deze startzondag blijven we nog even binnenskamers. U bent welkom vanaf 9.30 uur voor een kop koffie. De dienst begint om 10 uur. Tijdens de dienst, die opgeluisterd wordt door een zanggroep, zal de voorganger op zoek gaan naar ervaringen van gemeenteleden met ‘vreemde’ kerken en gelovigen. Wat beleefde je afgelopen zomer in dat verlaten Franse kerkje? Hoe kijk je terug op je bezoek aan die Ghanese kerk in de Bijlmer? Wie laadt zich af en toe spiritueel op bij de Frontrunners of Mozaïek? Wat is het geheim van Taizé of Chevetogne en zou iets daarvan in onze eigen geloofsgemeenschap over te planten zijn?
De schriftlezing komt uit Matteüs 11 waar Jezus zijn volksgenoten voor de voeten werpt dat ze geen gehoor geven aan het Ga mee! dat Johannes de Doper en Hijzelf proclameren. Ze verwijten elkaar: ‘Wij hebben op de fluit gespeeld, maar jullie hebben niet gedanst’. Ondertussen blijven ze aan de kant zitten. Ga mee, zegt Jezus, en verander de kerk van een stel toeschouwers in een groep dansers, in een optocht, in een beweging.

Na de dienst zijn er enkele workshops.

 1. Kennismaking met de kerk in Brazilië en met House of Hope Woerden
 2. Creatieve uitwerking van een idee uit Munnekezijl (Groningen)
 3. Zingen met George Pluimakers
 4. Groepsgesprek over Ga mee! o.l.v. Udo Doedens
 5. Voorbereiding lunch
 6. Tiktoktienerfilmfactory o.l.v. Sander den Hollander
 7. Gesprek over duurzaamheid met Mark Bouwmeester
 8. Ga mee!-spelletjesworkshop voor kindernevendienstkinderen

Tegen half een zal het programma worden afgesloten met een lunch.

We kijken er naar uit om u en jou te ontmoeten om samen op weg te gaan en te getuigen van geloof, hoop en liefde. Welkom op de Startzondag!